Eerste fase van het E-Mobility Park vrijwel afgerond

22 juni 2018 – De eerste fase van het E-Mobility Park in Vlissingen is zo goed als afgerond. De planfase van het project voor duurzaam vervoer door middel van elektrische deelauto’s, is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Het E-Mobility Park ontving voor de eerste fase een bijdrage uit het Fonds voor de Zeeuwse Energietransitie dat is opgericht door Stedin Groep, Provincie Zeeland en de Zeeuwse Gemeenten.

Het afgelopen half jaar hebben 15 studenten van verschillende opleidingen aan de HZ University of Applied Sciences en het Scalda meegewerkt aan de opstart van het E-Mobility Park op de Kenniswerf, vlakbij Station Vlissingen. Zo is onderzocht hoeveel en welke voertuigen er op het E-Mobility park moeten komen om het project tot een succes te maken.

Eerste resultaten
Op dit moment kun je al drie auto’s reserveren, waarmee je milieuvriendelijk naar je bestemming kunt gaan. Het project is een initiatief van 13 verschillende partners, om de mobiliteit te verduurzamen. Resultaten uit fase 1 zijn dat: twee partners nieuwe auto’s hebben ingebracht, er onderzoek is gedaan naar een goede voertuigmix en er een pilot draait met elektrische deelauto’s bij Orionis.

Nieuwe auto’s
Impuls Zeeland en Y-logic hebben auto’s ingebracht bij het E-Mobility Park. Het zijn een Nissan Leaf en een Opel Ampera. Met die laatste kunnen afstanden van bijna 400 km op een acculading worden gereden.

Eind juli wil het E-Mobility Park 100.000 gecommitteerde kilometers hebben zodat na de zomer de bouw van het park kan starten. Y-Logic, Impuls Zeeland, Orionis, Zeeuwind en de HZ University of Applied Sciences doen al mee waardoor de teller al op 75.000 staat. Uiteindelijk is het doel om een aantal E-Mobility Parken in de provincie Zeeland te hebben zodat meer mensen gebruik kunnen maken van deze vorm van duurzaam vervoer.

Circulair
Het park is ontworpen door WTS Architecten. Die hebben de opdracht om een circulair gebouw te ontwerpen, waarbij materialen herbruikbaar zijn. In hun ontwerp zijn de parkeerplaatsen deels overdekt met houten pallets. Deze pallets zorgen voor een duurzame uitstraling en kunnen later weer hergebruikt worden. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak waarmee de elektrische auto’s emissievrij worden opgeladen.

Stichting Zeeuwse Publieke Belangen
De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen is een unieke samenwerking tussen de Zeeuwse provincie, de Zeeuwse gemeenten en netwerkbedrijf Stedin Groep. De Stichting is opgericht om de afspraken te borgen rond de verkoop van DNWG aan Stedin Groep op de gebieden werkgelegenheid, energievoorziening en energietransitie. Om de energietransitie in Zeeland te stimuleren, stelt de Stichting budget beschikbaar uit een fonds voor duurzame innovaties. Partijen met voorstellen voor de energietransitie en klimaatdoelstellingen in Zeeland kunnen aanspraak maken op budget door een voorstel in te dienen bij de Stichting. Meer informatie over de stichting en over aanspraak op budget uit het fonds: http://www.stichtingzeeuwsepubliekebelangen.nl/